Забыли пароль?

Новости Мира
Ваш надежный партнер!

Наш деловой партнер https://bikinika.com.ua

Главная Новости

Роздільне харчування по Герберту Шелтону. Правила роздільного харчування по Шелтону. Зразкове меню роздільного харчування по Шелтону » Жіночий світ

Опубликовано: 29.09.2018

видео Роздільне харчування по Герберту Шелтону. Правила роздільного харчування по Шелтону. Зразкове меню роздільного харчування по Шелтону » Жіночий світ

Дебаты: Раздельное питание по Шелтону - Все буде добре - Выпуск 399 - 28.05.2014 - Все будет хорошо


Раздельное питание таблица. Совместимость продуктов

З основоположників роздільного харчування найбільш відомим вважається американський дієтолог-натуропат Герберт Шелтон, що присвятив вивченню цього питання 40 років життя. Його книга «Правильні поєднання харчових продуктів" вийшла у світ 10 липня 1928 і з тих пір користується величезною популярністю.

У 1939 р. Герберт Шелтон заснував "Школу здоров'я", в якій першорядне значення надавалося харчуванню - специфічного вегетаріанського, роздільного, а також у поєднанні з голодуванням - "фізіологічним очищенням та відпочинком".

"Чим менш складні харчові суміші, чим простіше наші страви, тим більш ефективного травлення можна очікувати", - так сформулював основний тезу Г. Шелтон. У повсякденності Герберт Шелтон рекомендував дотримуватися наступних правил:

їсти просту їжу, приготовану з небагатьох видів продуктів (вона перетравлюється краще і з мінімальним навантаженням на органи травлення, якщо людина вживає за один прийом один вид їжі, він з'їдає менше, ніж за наявності їжі, що складається з багатьох продуктів; різноманіття веде до обжерливості, переїдання і утрудняє процес травлення); починати денний прийом їжі з соковитих фруктів і ягід, з'їдаючи їх у сирому вигляді (цілком і не більше трьох видів); з'їдати за день хоча б одну велику порцію салату з сирих овочів (не більше чотирьох видів в один прийом); вживати якомога більше горіхів - вони забезпечують потребу людини в білку і можуть замінити продукти, які служать джерелами тваринного білка (м'ясо, рибу, молоко і молочні продукти, яйця); жири вживати у вкрай помірній кількості; варити продукти протягом мінімально короткого часу; злаки по можливості повністю вилучити з харчування (як виняток можна їсти зерна злаків молочно-воскової стиглості, пророщене зерно, сухі цільні зерна злаків, поєднуючи їх з великою кількістю свіжих фруктів і зелених овочів; від каш слід відмовитися); виключити з раціону цукор та інші продукти промислового виробництва (борошно тонкого помелу, шліфований рис, пастеризоване молоко, консерви, концентрати); виключити споживання солі, прянощів, спецій, приправ; пити тільки чисту воду; дотримуватися режиму прийому їжі (ранковий і денний раціони повинні бути легкими і невеликими за обсягом, основну їжу потрібно з'їдати ввечері) .

"Різна їжа в різні прийоми", - ще одна теза Герберта Шелтона. Він побудований на припущенні, що різні види їжі вимагають для переробки в організмі різних травних соків. Шелтон вважав, що білки, жири і вуглеводи, опинившись у шлунку одночасно, заважають засвоєнню один одного, оскільки кислотні та лужні ферменти вступають у реакцію нейтралізації. На думку Шелтона, особливо погано поєднуються Вуглеводні і білкові продукти.

З цієї точки зору абсолютно неприйнятні в харчуванні пиріжки з м'ясом, молочна каша, бутерброди з сиром чи ковбасою, сир і йогурт з фруктовими наповнювачами.

Суворі критерії сполучуваності продуктів, висунуті Г. Шелтон, можна пояснити тим, що на початку XX ст. ще не був відомий точний склад харчових продуктів.

І хоча, за сучасними поняттями, теорія харчування Шелтона видається спірною, вона до цих пір продовжує залишатися однією з найбільш популярних (її лише модифікують під сучасні умови). Рекомендацій роздільного харчування один час дотримувалися Алла Пугачова і Філіп Кіркоров.

Правила харчування по Герберту Шелтону

1. Не вживати в один прийом несумісні види їжі, а саме:

а) білки і вуглеводи (не потрібно їсти м'ясо, рибу, яйця, сир, гриби, горіхи та іншу білкову їжу разом з хлібом, крупами, картоплею, тістечками, солодкими фруктами);

б) два концентрованих білка (м'ясо і рибу, м'ясо і яйця, м'ясо та горіхи, яйця і молоко, сир і яйця, сир і горіхи і т.д.);

в) жири з білками (вершкове і рослинне масло з м'ясом, яйцями, сиром, горіхами та іншими білками);

г) кислі плоди з білками (помідори з сиром або з яйцями, а м'ясо з оцтом або томатним соком);

д) кислу і вуглеводну їжу (хліб, картопля, горох, боби, крупи, цукор, мед, варення одночасно з кислим виноградом, помідорами, сливами, цитрусовими, щавлем, яблуками) ;

е) вуглеводи з вуглеводами (картопля і солодке тістечко);

ж) цукру з іншими вуглеводами (пироги з повидлом, солодкі круп'яні і макаронні запіканки, джем і мед з хлібом або в одному прийомі з крупами і картоплею).

2. Диню (як і кавун) завжди є окремо.

3. Молоко пити окремо або зовсім від нього відмовитися.

Виходячи з перерахованих правил Г. Шелтон розробив таблицю сполучуваності продуктів. Згідно з нею при складанні раціону потрібно враховувати наступні рекомендації:

всі білкові продукти: м'ясо та риба, яйця, сир і сир поєднуються з некрохмалистими зеленими овочами; молоко сумісно тільки з кислими фруктами; зелені овочі поєднуються з білковими, крохмалистими, жировими продуктами; зернові продукти сумісні із зеленими овочами, тваринами або рослинними жирами; бобові (крім стручкових) вживані з зеленими овочами; жири поєднуються із зерновими продуктами і зеленими овочами; кислі фрукти і ягоди сумісні з горіхами і молоком; інші фрукти і ягоди поєднуються з кисломолочними продуктами; горіхи можна вживати з зеленими овочами, фруктами кислими, не поєднуються вони з білковими, крохмалистими, жировими і цукристими продуктами, молоком.

Зразкове меню роздільного харчування по Герберту Шелтону. Варіант 1

1-й сніданок : будь-які фрукти по сезону (але не більше трьох видів на один прийом).

Бажано в один день готувати сніданок з кислих фруктів, а на наступний день - з солодких. У зимові місяці свіжі фрукти можна замінити сушеними на сонці - родзинками, курагою, чорносливом і т.д.

2-й сніданок: овочевий салат (без помідорів), один варений зелений овоч і Крохмалистий продукт (наприклад картопля).

Обід (вечеря): великий салат із сирих овочів, два варених некрохмалистих овоча і білковий продукт (якщо це горіхи або сир, то в салат можна включити помідори).

Зразкове меню роздільного харчування по Герберту Шелтону. Варіант 2

1-й сніданок (на вибір): апельсини; виноград, яблуко; замочений чорнослив, яблуко або груша; кілька сушених фруктів або плодів інжиру; кавун або диня.

2-й сніданок (на вибір): овочевий салат, морква, буряк, шпинат; овочевий салат, сирі зерна злаків; зелений горошок, морква; салат з кислих фруктів і 100 г очищених горіхів; овочевий салат і сир.

Обід і вечеря (на вибір): овочевий салат, шпинат, горіхи; салат з сирих фруктів; яблука, горіхи; овочевий салат, редис з листям, горіхи; салат з кислих фруктів і 100 г сиру.

Зразкове меню роздільного харчування по Герберту Шелтону. Варіант 3

1-й сніданок (на вибір): диня; виноград, груша, кілька фініків; апельсин, грейпфрут; яблуко, фініки або чорнослив.

2-й сніданок ( на вибір): зелений салат, огірок і селеру, шпинат (на пару), печена картопля, зелений салат, редиска, зелений перець, печена кольорова капуста, морква (на пару); зелений салат, капуста, огірки, буряк з бадиллям, шматок хліба з цілісної пшениці; зелений салат, шпинат (на пару), картопля печена, шматок хліба з маслом.

Обід і вечеря (на вибір): зелений салат, огірок і помідори, шпинат, горіхи; селеру і редис, капуста (на пару), шматок смаженого м'яса; овочевий салат, помідори, селеру, баклажан (на пару), шпинат, яйце.

Реклама
ТОП Новостей
https://bikinika.com.ua
Наш деловой партнер https://bikinika.com.ua. Казино "Buddy.Bet" готово подарить вам незабываемый опыт! Имейте в виду, что мы только что открыли свои двери для всех желающих.

Реклама
Календарь
Реклама
Архив сайта

2013 © Все права защищены. www.osreg.ru . При копировании материала с сайта не забываем указывать источник в виде активной ссылки на сайт.

rss